VERKLARING SAVE THE CHILDREN

Save the Children verwelkomt de repatriëring door de Deense en Duitse regeringen van 37 kinderen en 11 vrouwen uit kampen in Noordoost-Syrië deze week, maar roept Denemarken op om geen kinderen achter te laten nu de winter nadert.

Denemarken heeft deze week 14 kinderen en drie Deense moeders gerepatrieerd uit kampen in Noordoost-Syrië, van wie velen ISIS ontvluchtten. Duitsland repatrieerde 23 kinderen en acht Duitse vrouwen.

Maar Save the Children zei dat het teleurstellend was dat vijf andere kinderen, ook uit Denemarken, werden achtergelaten nadat de Deense regering het staatsburgerschap van hun moeders had ingetrokken. Naar schatting verblijven er ongeveer 100 vrouwen en kinderen uit Duitsland in de kampen.

Vorige maand waarschuwde Save the Children in een rapport dat deze moeders voor de onvoorstelbare beslissing zouden komen te staan ​​om hun kinderen naar Denemarken te laten gaan terwijl ze in het kamp achterbleven.

De organisatie dringt er bij regeringen op aan om de overgebleven kinderen samen met hun moeders te repatriëren en te voorkomen dat de familiebanden worden verbroken. Jongeren hebben Save the Children verteld dat hun leven “gewoon wegkwijnen” met geweld en ziekte, een dagelijks risico in Syrische kampen.

Save the Children’s Syria Response Director Sonia Khush zei:

“We verwelkomen het nieuws dat de Deense en Duitse regering 37 kinderen uit de erbarmelijke omstandigheden hebben gehaald waarin ze leefden. Kinderen in de kampen worden geconfronteerd met barre omstandigheden, met beperkte bewegingsvrijheid, ontoereikende basisvoorzieningen, waaronder water en onderwijs, en een altijd aanwezig risico op geweld. Naarmate de winter nadert, neemt het risico op brand toe, omdat mensen dunne tenten verwarmen om hun kinderen warm te houden. Door deze omstandigheden te doorstaan, vragen duizenden kinderen zich af wat er met hen gaat gebeuren.

“Tegelijkertijd is het schokkend dat de Deense regering heeft besloten de helft van het werk ongedaan te maken. Er zullen nu nog vijf Deense kinderen in de kampen worden achtergelaten, tenzij hun moeders, aan wie hun Deense staatsburgerschap is ontnomen, accepteren dat hun kinderen van hen worden weggenomen.

“Moeders zouden niet moeten kiezen tussen bij hun kinderen blijven in kampen met zulke barre humanitaire omstandigheden en ze loslaten waar ze op zichzelf zouden moeten wonen. Familiebanden mogen niet worden verbroken en regeringen moeten leden van dezelfde families samen repatriëren. We dringen er bij de Deense regering op aan deze beslissing te herzien en deze kinderen in veiligheid te brengen. Duitsland mag ook de 150 mensen die nog wachten om naar huis te gaan niet vergeten.”

Save the Children dringt er bij alle regeringen op aan hun onderdanen te repatriëren uit de kampen Al Hol en Roj in Noordoost-Syrië, waar ongeveer 60.000 mensen wonen, waaronder naar schatting 40.000 kinderen. De erbarmelijke omstandigheden zijn verergerd door de verspreiding van COVID-19, met een piek van 26% in bevestigde gevallen van augustus tot september 2021 en een voortgaande lockdown in zowel Al Hol als Roj.

Sinds 2017 zijn ongeveer 1.163 kinderen gerepatrieerd uit kampen in het noorden van Syrië, waarvan bijna 59% in 2019 in 29 operaties naar huis ging. Heel 2020 was er een sterke daling van de repatriëringen. Op 3 september 2021 waren er dit jaar ongeveer 14 repatriëringen.

Naast de veilige en waardige terugkeer van kinderen en hun families naar hun plaats van herkomst, roept Save the Children op tot uitgebreidere humanitaire hulp in de kampen om tegemoet te komen aan de behoeften van buitenlandse kinderen terwijl ze wachten op repatriëring, evenals voor Syrische kinderen die mogelijk enige tijd in de kampen blijven.

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met:

Emily Wight, Londen, Emily.Wight@savethechildren.org;
Ahmed Bayram, Beiroet, Ahmed.Bayram@savethechildren.org;
Ons mediacontact (BST) is media@savethechildren.org.uk / +44 (0)7831 650409
We hebben Syria Response Director, Sonia Khush, beschikbaar als woordvoerder.

Zie ook website van Save the Children voor verklaring in het Engels.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: